Χυλωμένη φασολάδα
Για την χυλωμένη φασολάδα
- 500 γρ. φασόλια (μέτρια ξερά)
- 3 καρότα
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 κλων. σέλερι
- Λίγο πράσο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- Λίγο σέλινο (ψιλοκομμένο)
- 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
Για τη χυλωμένη φασολάδα
Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια, όπως κάνουμε με τα αλλά όσπρια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει, και αφήνουμε να βράσουν για 35 με 40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Για να γίνει τέλεια η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, αλλά να χυλώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε 2 με 3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα το πράσσο και το σέλερι. Μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη και μια πατάτα θα κάνουν ακόμα πιο νόστιμη την παραδοσιακή φασολάδα.
Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ο ντοματοπελτές έτσι (σοταρισμένος), βγάζει όλα τα αρώματά του και δίνει απίστευτη γεύση και νοστιμιά.
Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό (περίπου 2,5lt).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει, να μαλακώσουν τα φασόλια και να γίνει η σούπα της φασολάδας κρεμώδης.
- Πιπέρι
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου