Παστίτσιο παραδοσιακό

 

 Pastitsio

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το παραδοσιακό παστίτσιο της μαμάς θα είναι πάντα από τα αγαπημένα φαγητά όλων...

Για τα μακαρόνια

  • 1 συσκ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο
  • 50 γρ. Arla σκληρό τυρί Δανίας

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 1,250 lt γάλα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 4 γαρύφαλλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι
  • 50 γρ. Arla σκληρό τυρί Δανίας
  • 200 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τον κιμά

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα.

Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.

Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη βγάζει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.

Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά. Στο τέλος, αφού ψηθεί ο κιμάς τον σπάμε σε μικρά κομμάτια με την κουτάλα.

Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Σβήνουμε με το κονιάκ.

Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.

Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε.

Σκεπάζουμε τη σάλτσα κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Προσοχή στην ένταση της φωτιάς, γιατί δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στη σάλτσα.

Όταν βράσει ο κιμάς, προσθέτουμε στη σάλτσα κιμά μερικές κουταλιές μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

παγωτό

Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ